Levnější katalyzátor

27.12.2007
struktura ftalocyaninového komplexu

Poslední výzkumy Čínské akademie věd ukazují, že nitrid chromitý může být v palivových článcích stejně účinným katalyzátorem jako platina. Velkou předností je jeho nižší cena.

Dr. Orowski 11.5.2009: Jakou část ceny palivového článku představuje platina?

akademon.cz 11.5.2009: Pro přesnou odpověď by záleželo na tom, o jaký typ katalyzátoru konkrétně jde. Používají se různé technologie a kromě platiny též rhodium a paladium, což jsou rovněž drahé kovy. Můžeme říci, že náklady na tyto drahé kovy tvoří přibližně polovinu výrobních nákladů. Ve Spojených státech se dokonce rozmáhají krádeže automobilových katalyzátorů za účelem prodeje z nich extrahovaných drahých kovů.

akademon.cz 14.7.2013: Nevýhodou automobilových katalyzátorů je jejich vysoká cena kvůli obsahu platiny. Dokonce jsou zaznamenány i případy jejich krádeží kvůli prodeji z nich získaných drahých kovů. Tým prof. Jaephila Choa z jihokorejského Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST) připravil výrazně levnější katalyzátor, který i lépe funguje. Tvoří ho komplex ftalocyaninu s železnatým kationtem (viz obr.) ukotvený pomocí molekuly pyridinu na uhlíkovou nanotrubici.

 
Odeslat komentář k článku "Levnější katalyzátor "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Levnější katalyzátor " e-mailem

Diskuse/Aktualizace